perjantai 3. huhtikuuta 2015

ID-kurssia

Eilen jatkui Jokrun ID-kurssi ja voi vitsit toi touhu vie kyllä ihan mukanaan! :) Hommaa toki mukavoittaa huimasti se, että Jokru on erinomaisen pätevä! Huomaa kyllä, että sen kanssa tuli syksyllä kokeiltua jonkun verrankin kaikenlaisia nenän avaus-treenejä ja niistä on nyt äärettömän hyvä jatkaa. :)

Eilisen treenin aikana tehtiin kolme settiä jokaiselle koiralle. Ensimmäisessä setissä Jokru treenasi lähtöhajun ottoa, annoin sen lähteä kohdehajulle sekä mukaan lisättiin myös tyhjä hajupurkki. Tyhjän hajupurkin kanssa idea oli vain samantien palkata koira oikean purkin haistelusta. Tokassa setissä mukaan lisättiin myös toinen tyhjä hajupurkki. Hyvä huomio saatiin, kun otettiin ensimmäisen kerran kolmas purkki mukaan, Jokru meni selkeästi ihan hämilleen. Vaikka oli jo aiemmin kierrellyt huonetta ja haistellut paikalla olevat ihmiset, niin se päätti ottaa uuden kierroksen ja vain hieman silmäili purkkirataa kauempaa. ;) Reaktio oli hauska! Koko ajan poju kuitenkin työsti asiaa ja ilman, että tein mitään erityistä, liikuin tai sanoin, niin hetken pohdittuaan Jokru päätyi kuitenkin purkeille ja ilmaisi oikean. :D Toisessa setissä kolme purkia käännettiin myös hieman vinoon, jolloin rivi ei ollut ihan suorassa lähetykseen nähden. Ei haitannut. Jokru nimettiin jo leikkisästi insinöörikoiraksi, se näytti aloittavan purkkien haistelun aina vasemmalta oikealle ja kävi nuuskaisemassa jokaisen. Hienoa työkentelyä! Kolmas setti oli superlyhyt, edelleen kolmella purkilla ja vain pari "lähetystä".

Läksyksi saatiin näitä samoja juttuja. Ja kun homma sujuu, niin mun pitäisi hieman odotella, mitä Jokru alkaa tarjoamaan oikealla purkilla. Eilisessä treenissä kakara vain nuuhkaisi ja jäi seisomaan purkille. Olisi hyvä kokeilla hieman, josko se tarjoaisin jotain ilmaisua tai ainakin haistaisi purkkia lisää. Se jää nähtäväksi! :) Ajatus kuitenkin on, ettei koiralle erikseen opeteta mitään ilmaisutyyliä. Jos ilmaisu ei ole oikeasti koiralle luontainen, niin se kuulema helpommin alkaa tarjota ilmaisua myös esimerkiksi oikein väsyneenä tms. Tärkein on muistaa treenatessa rikkoa AINA kaavaa, aina eri määrä lähtöhajun antoa ja lisätä hieman viivettä palkkauksiin ymsyms. :) Päiväkirjan pito on hyvä keino! Toki treenit on hyvä hieman suunnitella etukäteen, missä on mikäkin purkki mutta liiaksi ei saa jäädä kiinni suunnitelmaan ja hommaa tulee muokata aina sen hetken tilanteen ja koiran mukaan.

Ja kiitos oman hölösuun ;) kurssilla tulee kyseltyä paljon. Omien treenien lopuksi saatiin pikainen selvennys hajunoton merkityksestä ja kuinka sitä voi ja kannattaa treenata koiralle erikseen. Jokru, kuten jokainen muukin kurssilla oleva koira, ottaa lähtöhajun todella pikaisesti nuuskaisemalla. Vaikka koira varmasti saakin helposta lasipurkista hyvän hajunäytteen ihan vain pikaisella nuuskaisulla, niin pointti tällä hetkellä on opettaa koiraa huolelliseen työskentelyyn. Jatkossa kun mahdollisesti etenemme ihan asfaltille ja ylipäänsä ulos asti treeneissä, lähtöhaju voidaan antaa esimerkiksi muovipussista eikä haju välttämättä ole niin selkeä. Tällöin on erityisen tärkeää, että koiralle on opetettu rauhallinen tekniikka ja koira ennen kaikkea malttaa olla huolellinen.

Lisäksi keskusteltiin hieman koiran vireestä jäljellä. Syksyllä tehdyissä metsäjäljissä, joissa oli keppejä mukana, Jokru oli selkeästi liian korkeassa vireessä. Sehän toki todettiin jo jäljen aikanakin. Mutta nyt sain aika vahvan perustelun sille, että koiraa ei tule päästää jäljelle sellaisessa vireessä. Todennäköisesti se Jokrun vire oli ainut syy siihen, miksei se malttanut nostella keppejäkään. Nyt kun piha alkaa olemaan sulanut me aloitetaan tosissaan tehotreenien kepeille! :) Ja noudatetaan tässä Jirkan syksyllä antamaa vinkkiä kokeiltavaksi, eli Jokrulle aletaan rakentamaan arvoa myös sille ensimmäiselle kepille. Kun ja jos näen ettei Jokru nosta ekaa keppiä, vaikka sen rekisteröikin, niin siitä seuraa tauko hommaan. Ja hetken päästä kokeillaan uudelleen.

On kyllä ihan parasta huomata, kuinka törkeen paljon Jokru tykkää näistä nenänkäyttö-jutuista! :) Poju on ihan elementissään näissä! Eilisissä treeneissä tuli myös huomattua kaikkien koirien osalta, kuinka väsyttävää nenänkäyttö on. Jokru oli toisessa setissä jo paljon rauhallisempi ja kolmannessa melkein voisi sanoa, että tosi rauhallinen. Viimeisen setin työskentely olikin kyllä äärimmäisen hyvää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti